Podľa primátora R. Rašiho sa Košice stanú slovenskou kultúrnou Mekkou

18.01.2013 Košice

Košice 18. januára (TASR) – Projekt Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) vnímal primátor Košíc Richard Raši spočiatku s veľkými otáznikmi, ale zároveň ako veľkú výzvu pre mesto. „Bolo to prvýkrát v histórii, že Slovensko malo možnosť získať tento titul. Vnímal som to ako historickú možnosť na prezentáciu mesta a na znovuzrodenie mesta,“ povedal Raši pre TASR.

Zdôraznil, že neistotu uňho vyvolávalo to, že projekt bol izolovaný najmä preto, lebo nekomunikoval s veľkou skupinou ľudí, ktorí kultúru v meste robili. „Ako najväčší problém som vnímal to, že do konca roka 2010 nebolo urobené z hľadiska investičných akcií vôbec nič,“ zdôraznil primátor s tým, že pôvodný zámer bol sústredený okolo projektu superhaly v mieste dnešného Amfiteátra, ktorá mala pohltiť dve tretiny vyčleneného rozpočtu.

„V podstate sme museli začať od začiatku a pritom pokračovať v projektoch, ktoré boli schválené Bruselom. A ja som dnes rád, že sme vôbec začali stavať a že v najbližších mesiacoch aj tie najväčšie projekty dokončíme,“ dodal Raši.

Podčiarkol tiež, že príchodom nového projektového tímu EHMK sa v kultúrnej časti projektu veľa zmenilo. „Nový tím sa otvoril, máme podporu širokej kultúrnej obce, čo je aj alfa a omega pre úspech celého projektu, pretože v roku 2013 iba začíname,“ doplnil. Investičné projekty sú z väčšej časti odovzdané a dva najväčšie – Kasárne/Kulturpark a Kunsthalle - budú dokončené do konca mája.

„Košice sa stanú slovenskou kultúrnou Mekkou v kombinácii s najdynamickejšie sa rozvíjajúcim mestom na Slovensku. Nikde inde v našej krajine sa nerobí tak veľa v kultúre a tak veľa v investíciách ako v tejto dobe v Košiciach,“ prízvukoval Raši.

Za úspech bude považovať najmä to, ak mesto privíta také množstvo turistov, aké tu nikdy nebolo. „Úspechom bude aj to, ak dosiahneme, že ľudia, ktorí naše mesto navštívia, sa sem budú vracať. Cez kultúru urobíme z Košíc aj turisticky zaujímavé mesto. Úspechom bude tiež, keď nová kultúrna infraštruktúra bude fungovať a nájde si svojich fanúšikov,“ uzavrel Raši s tým, že je presvedčený, že po skončení tohto roka bude mesto atraktívnejšie a rušnejšie ako doteraz.
 

Vyberte región